Je komt ze op vele, soms verrassende, plekken tegen in Deventer en ze zijn eigenlijk niet te missen: de grote muurschilderingen georganiseerd door Street Art Streets.

Op de Spoorbrugtrap, op een oude loods of middenin de binnenstad zien we de ‘murals’ die volgens de initiatiefnemers Egbert Scheffer en Mano Scherpbier de verhalen van Deventer vertellen. De murals zijn door verschillende kunstenaars gemaakt en vertellen elk een ander verhaal. ‘Street art zorgt voor vernieuwing en schoonheid in een stad. Het verbindt oude mooie gebouwen met nieuwe kunst en het belicht de verschillende kanten van de stad. Zo is er bijvoorbeeld een muurschildering van Joren Joshua in het Sluiskwartier over de geschiedenis van dat gebied en de arbeidersmentaliteit van de Deventenaren, het werk van Johan Moorman over de lokale geschiedenis van AkzoNobel of de meest recente streetart van Hedy Tjin. Het werk van Tjin, gemaakt in november 2020, vertelt het verhaal van de Hanze en Deventer als Hanzestad in het kader van de Canon van Nederland. 

Scheffer vindt ze allemaal bijzonder: ‘Ertussen kiezen voelt als tussen je kinderen kiezen’. Het vrijheidsmonument van Will-Yoow geeft volgens hem wel een mooi beeld van Deventer als stad. ‘Met dit project wilden we 75 jaar vrijheid vieren en het is een van de weinige activiteiten ter eren daarvan, die ondanks corona toch door konden gaan. Je ziet de skyline van Deventer in de kleuren van Deventer en bovendien door een kunstenaar uit Deventer.’

Ook Scheffer zijn eigen café en eventlocatie ‘Punt’ is gekleurd beschilderd met een mural van I am Eelco. ‘Ik bewonderde die kunstenaar al heel lang en vind het heel bijzonder dat zijn kunst nu op ons bedrijf staat.’ Wil je alle huidige murals bekijken? Neem dan de fiets en doe de 1,5 uur durende fietsroute langs alle kunstwerken.

Scheffer en Scherpbier zijn nog lang niet klaar. Het doel is om vijftig murals te maken in de stad en omgeving. ‘Er komen nog veel meer projecten aan. Het plan is om in 2021 weer zes muurschilderingen te laten maken. Maar we zijn nu nog op zoek naar geschikte muren.’


Uitgelichte afbeelding

Willow-Yoow – 75 jaar vrijheid in Deventer (2020) 

Websites

Street Art Streets 

Joren Joshua – Deventer 1250 jaar (Sluiskwartier)

Johan Moorman – Mural ter ere van 50 jarig bestaan SWvB 

Hedy Tjin – Wake Up Wall voor Canon van Nederland in Deventer

Will-Yoow – 75 jaar vrijheid in Deventer 

I Am Eelco – Mural op Punt

Fietsroute