Ongeveer vier jaar geleden namen we beiden plaats in een van de collegezalen van Universiteit Utrecht voor ons eerste hoorcollege van de opleiding Kunstgeschiedenis. We hadden direct een klik. Naast onze liefde voor vele koffies en cappuccino’s, konden we goed met elkaar discussiëren over tentoonstellingen. Waarschijnlijk was toen al het zaadje geplant voor deze blog, Uut de kunst.

Uut de kunst is ontstaan met het idee dat we onze liefde voor kunst, musea en cultuur en de discussie hierover willen delen met mensen die hier net zo enthousiast over zijn als wij. We zijn ons ervan bewust dat er anno 21ste eeuw al veel online te lezen is over de musea en cultuur van Nederland. Een ding viel ons hierin op. Gerenommeerde musea, met name in het westen, trekken veel aandacht in de media. Wij zijn beide geworteld in het oosten en hebben hier ook een tijd lang gewoond/wonen er nog steeds. Wij zijn er daarnaast van overtuigd dat deze geringe aandacht voor het oosten van Nederland niet terecht is, want er is veel moois te vinden in Overijssel en Gelderland. De musea in deze provincies, groot en klein, verdienen ook net zo veel aandacht. Door middel van het schrijven van reviews over deze musea en diens tentoonstellingen proberen wij dit te bereiken. Hierbij willen wij juist geen onderscheid maken tussen grote en kleine musea, omdat elk museum voor leuke discussies en een ruimere blik op de kunst kan zorgen. Wij willen naast meer aandacht voor het oosten, ook meer aandacht besteden aan kleinere musea en kunstinitiatieven, die vaak wegvallen bij de ‘grotere’ musea.

Kortom: met Uut de kunst brengen wij de bijzondere kunst, musea en cultuur van het oosten van Nederland in kaart. Wij hopen je te prikkelen met onze inzichten en informatie, om net zo enthousiast  te worden als wij over de culturele schatten van het oosten!